2016. május 13., péntek

10 Home Staging tipp, azaz mire figyelj ha lakáseladás előtt állsz

Szerintem nincs olyan ember, aki nem árult már ingatlant, vagy nem állt olyan mellett, aki igen. :-) 
Egy lakás eladás és az új megvásárlása hosszú folyamat - ezt vagy megtapasztaltuk már, vagy a barátaink és családunk mesélnek rémtörténeteket nekünk.

Nos, én azt mondom ha betartunk pár Home Staging alapszabályt, akkor gyorsan és szuper áron tudjuk eladni a lakásunkat!

Íme tehát 10 Home Staging tipp a gyors és árun felüli lakáseladáshoz!

1. Takaríts ki! 

Tudom, ez most banálisan hangzik, de nem az! Ha megnéztek pár ingatlan hirdetést, akkor rögtön észreveszitek, hogy a mosatlantól a koszos ruháig minden és mindenki megtalálható. Így az, hogy kisuvickolod az egész lakást mielőtt piacra dobod, nem nagy kérés, nem csak úgy tessék-lássék módon felporszívózni és ahol látszik letörölgetni, hanem mintha tavaszi nagytakarítást csinálnál. Minden csillogjon, és legyen tiszta!

2. Pakolj el!

Ennek is teljesen természetesnek kellene lennie, de sajnos ez sem az. Épp száradnak a ruhák, a fotelben a halom vasalni való és nagyon sokan így várják a vevő jelölteket. Képzeld bele magadat a vevő helyébe, Neked sem lenne kedved más száradó zoknijai és alsógatyái között sétálni. 3. Selejtezz!

Na, ez egy sarkalatos pont szokott lenni! Sokan szeretnek gyűjtögetni, így automatikusan adódik, hogy nehezen válnak meg a tárgyaiktól. Én amúgy Home Stagingtől függetlenül is selejtezés párti vagyok. Ruháknál is betartom azt a szabályt, amit 2-3 éve fel sem vettél, azt add el vagy ajándékozd el, mert úgy sem fogod felvenni az elkövetkezendő években sem. Nálam ez bevált. 
Pont így van a lakásban felhalmozott tárgyakkal is. Nem a kedvenc és szeretett tárgyaidról van szó, csak nézz be a szekrényed mélyére, mert biztosan van benne rengeteg olyan tárgy, amiről azt sem tudod, hogy még megvan.

4.  A bútoroktól zsúfolt lakást szabadítsd ki börtönéből! 

A kevesebb mindig több! Egy bútorokkal telezsúfolt lakás kicsinek és nyomasztónak hat. 
Mivel azt már tudjuk, hogy a vevők érzelmi alapon döntenek, és a nagy többségük nem látja a terekben rejlő lehetőségeket, így kicsi az esélye, hogy beleszeressen egy bútorraktárba.

5. Egységes alapszín!

Egy friss festés mindig nagyon jót tesz a lakásnak, szinte kötelező beruházás, és ez nem is kerül sokba. A lakás alapszíne fehér, bézs, vagy krémszínű legyen. Mivel terméket árulunk, nem az a fontos, hogy Te a pirosat imádod, vagy rózsaszínt. Sok helyen minden szoba más színű, nekünk pedig egy egységes alap kialakítása a célunk!

6. Funkciók kialakítása!

Minden szobának legyen funkciója, ahol a nappali nappali a hálószoba hálószoba. Fontos, hogy ne magadból indulj ki, hogy neked úgy jó, ha ott alszol ahol épp dolgozol, vagy tévét nézel, 
Neked most az a célod, hogy a leendő új tulajdonost meggyőzd arról, ebben a lakásban akár Ő is élhetne. 


7. Jellegzetes tárgyak elpakolása!

Mik ezek a tárgyak? A családi, vallási fotók vagy tárgyak! Nem ismered azt, aki Tőled vásárol, így nem tudhatod miben hisz vagy épp nem hisz. Gyerekes vagy gyermektelen, egyedülálló vagy párkapcsolatban él. A te személyes tárgyaid, családi fotóid, vallási vagy politikai meggyőződésed akár nehezítheti is az eladást. 

8. Legyen hangulatos a tér!

Ha már megvan a szép tiszta letisztult alapunk (kifestettünk), akkor már csak a képzeletünk szabhat határt (persze keretek között) annak, hogy textilekkel, dísztárgyakkal hangulatot csempésszünk a lakásunkba. Tedd világos színekkel tágassá, szellőssé, hívogatóvá!9. Fotók készítése!

Egy egyszerű géppel, vagy jó minőségű képeket készítő mobillal is készíthetsz fotókat, persze ezek messze nem lesznek professzionális fotók, amivel a legtöbbet tudod kihozni egy fotózáskor, de Te is tehetsz pár dolgot, hogy a fotóid jók legyenek. Nagyon fontos (bár ez banálisan hangzik, de a hirdetéseket nézve sajnos meg kell említeni), a fotód ne legyen homályos, életlen! Sajnos rengetegen tesznek fel rossz minőségű képeket! Ne az üres sarkot, vagy az ajtófélfát fotózd le, ami semmilyen információt nem hordoz. Próbáld a tereket minél tágasabban megmutatni, gondolj bele, a vevőid a képeiddel találkoznak először, az alapján döntik el megnézik-e az ingatlan vagy sem. 10. Méretarányos és berendezett alaprajz!

Mérd le pontosan a lakásodat, és készíts méretarányos és berendezett alaprajzot sok ingyenes program van erre! Ebből lehet látni a terek kapcsolódásait, és arányait. Merre nyílik az ajtó, és pontosan hol helyezkedik el, stb.. Ezzel nagyon sok információt adsz át a vevőidnek, ami segít a döntésben. 

Enteriőr fotók: Kinemafoto 
Home Staging, alaprajzok: Otthome Stage
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése